Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2024. 4. 23, kedd, Béla, Adalbert napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 15710628

 2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő, kedvtelésből tartott állatok tartásából és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók.

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást, amelynek során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbb lesz a hazai ebállomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi.

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

Falukarácsony