Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2024. 3. 29, péntek, Auguszta, Bertold napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 15550817

Ne égessünk, ne zsákoljunk, komposztáljunk!

Állandó tavaszi munka a kertekben keletkező hulladékok elégetése. Sokunknak okoz ez problémát, pedig az országos szintű jogszabályok is foglalkoznak vele, ám a lakosság gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja, vagy nem ismeri őket.

Az avarégetés magyar betegség.

De miért is kell elégetni az avart? Hiszen lehetne komposztálni. A komposzt, kevert szerves trágya, mely növényi anyagok bomlásából keletkezik. A komposztálás két okból is ajánlott: egyrészt a talajok termőerejének gazdagítása, ugyanis a jól kezelt kerti komposzt nitrogéntaralma megközelítőleg azonos az érett marhatrágyáéval. Nagyanyáink, nagyapáink kertjének félreeső zugában megszokott szemétdomb, trágyadomb, esetleg trágyagödör nem volt más, mint egy valódi komposztáló "mű".

A másik ok a szerves hulladékok egészségügyi szempontból való kezelése. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során!

Sajnos a kerti hulladékok elégetése során a mérgező, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik.

Ha ezek után az égetés mégis elkerülhetetlen, az alábbi előírások betartása rendkívül fontos!

 

  • A kerti hulladékot úgy égessék, hogy az égéstermékek (füst, pernye) kárt ne okozzanak.
  • Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.
  •  A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.
  • Lehetőleg szélcsendes időbe végezzük el az égetést.
  • Már a tűz meggyújtása előtt gondoskodjunk arról, hogy a tűz ne tudjon tovább terjedni!
  • A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.
  • A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
  • Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható legyen.
  • Az avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység melyre engedélyt kell kérni.
  • A nagy terjedelmű égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával a tűzoltóságnak írásban be kell jelenteni.
  • A növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. - meg kell szüntetni.

Vigyázzunk a tűz nem vigyáz!!

Amennyiben nem kívánt tűz keletkezett haladéktalanul hívja a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat!

Bővebb információ érdekében kérje a  tűzoltóság segítségét, a  76/ 555-510 számon, ahol készségesen nyújtunk felvilágosítást.

Üdvözlettel: Sánta Tibor tűzoltó őrnagy

                                   parancsnok

Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság

 

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

325