Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2019. 4. 19, péntek, Emma, Malvin, Zseraldina napja van.

Ladánybenei Ősborókás

Ladánybene területén, immár csak foltokban megtalálható hajdani borókás területek egy háborítatlan része az, ami helyileg „Ladánybenei Ősborókás” néven ismert.  Flórájában és faunájában a Duna-Tisza közi homokhátság eredeti állapotában megmaradt, homokbuckákkal tűzdelt, leginkább borókával, fehérnyárral, árvalányhajjal, és számos ma már ritkaságszámba menő növénnyel gazdagon ellátott terület. A leírások alapján ezen a területen 3 bucka is eléri a 70 m-es magasságot.

 

Madarasi-tó

A település határában lévő Madarasi-tó hajdan a tipikus szikes tavak egyike volt, ám a hosszú ideig tartó szárazság, valamint a lecsapolások miatt részben mézpázsitos gyeppé, részben zsiókás, nádasos szikes mocsárrá alakult. A terület természeti értékét a szép formájú buckák és a szikesek együttes előfordulása tovább növeli.
A száraz homokfelszínt nyílt homokpusztagyep és nyáras-borókás, a szikeseket mocsári vegetáció hódította meg. A homokpusztagyepek említést érdemlő lágy szárú növényfajai közé tartozik a homoki csenkesz, a homoki kikerics, a kései szegfű, a homokviola, a homoki ternye, a deres fényperje, a pusztai kutyatej és a buglyos fátyolvirág, míg a szikes mocsarakat a zsióka és a sziki káka jellemzi. A buckák állatvilágának vonatkozásában elsősorban a gerinctelenek, a sáskák, a szöcskék, a homoki bogarak és a lepkék között találunk érdekességeket. A terület a Kiskunsági Nemzeti Park által védett területnek minősül.

 

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

18.