Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2024. 3. 19, kedd, József, Bánk, Józsa napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 15490056

Szavazókörök területi beosztása

Ladánybenén 1 szavazókör működik, az alábbi helyszínen és körzettel:

A község bel- és külterületének egésze alkotja az egy szavazókört.

A szavazóhelyiség helye: Ladánybene, Fő út 75. – IKSZT épülete

 

A szavazóhelyiség akadálymentesített!

Szavazni csak személyesen, a fent megjelölt szavazóhelyiségben lehet.

Az a választópolgár, aki legkésőbb a szavazást megelőző 16. napon kéri, hogy az országgyűlési választásokon nemzetiségi választópolgárként vehessen részt, a pártlisták helyett a nemzetiségének országos önkormányzata által állított listára szavazhat (az egyéni jelölt mellett). Ha a nemzetiségi önkormányzat nem állít nemzetiségi listát, a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is a pártlistára szavazhatnak.

A szavazás feltétele, hogy személyazonosságát igazolja a következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával:

A  lakcímigazolvány és –személyazonosító igazolvány vagy

                                         -útlevél vagy

                                        -vezetői engedély vagy

B. a lakcímet vagy  személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvány

Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség.

Ha a szavazás napján a fent megjelölt  szavazóhelyiségtől eltérő helyen, de Magyarország területén tartózkodik, átjelentkezésre irányuló kérelmet terjeszthet elő. Az átjelentkezéssel Ön a kérelmében megadott magyarországi településen szavazhat, a lakcíme szerinti szavazólapon. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon 06.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodába.

Ha a szavazás napján külföldön tartózkodik, külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet terjeszthet elő. A külképviseleti névjegyzékbe vétellel Ön a kérelmében megadott külföldi településen, a nagykövetségen vagy főkonzulátuson szavazhat, a lakcíme szerinti szavazólapon. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik nap 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodában.

Ha egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. A kérelmet a szavazást megelőzően a helyi választási irodához nyújthat be legkésőbb a szavazást megelőző második napon 16.00 óráig. A szavazás napján 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottságtól kérhet mozgóurnát.

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére

-a szavazással kapcsolatos tudnivalókról könnyen érthető tájékoztatót kapjon

-ennek az értesítőnek a Braille-írásos változatát kapja meg,

-a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon,

-akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson

A jelölő szervezetek és a független jelöltek kérhetik, hogy a választási kampány céljára a választópolgárok nevét és lakcímét a választási iroda adja át részükre. Ha Ön nem szeretné, hogy a személyes adatai átadásra kerüljenek, az adatkiadást megtilthatja.

A fenti kérelmeket benyújthatja az interneten keresztül a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu). A kérelem levél útján is lejuttatható a lakóhely szerinti helyi választási irodába ( a mozgóurna iránit kérelmet arra a településre kell küldeni, ahol a névjegyzékben szerepel), ehhez a www.valasztas.hu honlapról tölthet le nyomtatványt.  A lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti helyi választási irodában természetesen személyes ügyintézésre is van lehetősége. A mozgóurna iránti kérelem írásba foglalt meghatalmazással rendelkező megbízott útján is benyújtható.

A választással kapcsolatos további kérdéseire a www.valasztas.hu honlapon találhat választ, vagy a polgármesteri hivatalban működő választási irodától kérhet részletes tájékoztatást.

 

                                                   Szádvári Erika

                                                HVI vezető helyettes

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

02.