Üdvözöljük Ladánybene település honlapján! Ma 2020. 11. 25, szerda, Katalin, Katinka, Katrin, Liza napja van.

Magyar Faluprogram

Összesen: 9822752

Ladánybene Football Club Egyesület

Az egyesületet 1978-ban alapították amatőr sportegyesületként, kezdetben csak felnőtt csapat játszott. Mintegy tizenöt éve, mikor a csapat feljutott a megyei II. csoportba, vált feltétlenül szükségessé az ifjúsági csapat létrehozása, ez ugyanis az osztály kötelező előírása volt. A kezdetektől ugyanaz a cél vezette az immár harminc esztendős egyesületet: lehetőséget teremteni a labdarúgásra egyesületi formában, ugyanakkor a meccsek színvonalas, sportemberekhez méltó lebonyolításához megfelelő helyszínt biztosítani.

Ezen célok szellemében működik ma is a klub. Természetesen az eltelt évtizedek a futballt sem hagyták érintetlenül: hosszú idő alatt jött létre a mai focipálya, melyet többször modernizáltak a folyamatosan változó igényeknek, előírásoknak megfelelően.

A csapat legfontosabb támogatói, akikhez az egyesület mindig fordulhat problémáival, megoldandó feladataival, Baranyi Lajos vállalkozó, valamint a helyi polgármesteri hivatal és önkormányzati képviselő-testület.

A legutóbbi nagyléptékű beruházás a 2007-ben elkészült új öltözőépület, mely elodázhatatlan szükséglet lett az osztály előírásainak megfelelően, emellett a régi öltöző elavulttá, korszerűtlenné vált, nem felelt meg a mai igényeknek, méltatlan volt az egyesülethez. Az építmény rövid idő alatt, a fent említettek és más helyi vállalkozók támogatása mellett lakossági összefogással készült el, bizonyítva a közösség erejét és képességét arra, hogy együtt munkálkodva meg tudnak felelni a nagyobb kihívásoknak is.

Az elmúlt években a csapat – mind a felnőtt, mind az ifjúsági – igen szép eredményekkel dicsekedhet. A megye III. osztályban az egyesület felnőtt csapata háromszor nyert bajnokságot, a II. osztályban kétszer állhattak a dobogó legfelső fokára. Emellett sokszor szereztek a megyei bajnokságban második helyezést. Az ifjúsági csapat is méltán büszkélkedhet eredményes működéssel, hiszen kétszer nyertek bajnokságot, kétszer pedig a második helyet hozták el. A fenti sikereknek köszönhetően óriási előrelépést tett a csapat: ősztől a megyei I. osztályban játszhatnak.

A helyi egyesület településünk, Ladánybene hírnevét öregbíti eredményeivel, története elválaszthatatlan az immár 100 esztendős faluétól, hiszen a sportot, különösen a labdarúgást kedvelő lakosság körében a klub mindig nagyon kedvelt volt, folyamatos fejlődését nagy érdeklődés övezte és ma is figyelemmel kísérik.

 

Ladánybenei Lovas Club

A lovasklub jelenlegi formájában 2005-ben alakult meg, azonban – nem szervezetként – már korábban is működött, kb. 1995 óta. Tagjai részben a lótartók, részben pedig a lovaglást kedvelők közül kerültek ki. Jelenlegi tagsága húsz fő, akik aktív részvételt vállalnak a klub tevékenységében. Ez elsődlegesen a hagyományőrzést öleli fel, emellett teret kap a versenyzés is.

Az évente megrendezésre kerülő szüreti felvonuláson a klub tagjai nem csupán képviseltetik magukat, hanem jelentős részt vállalnak a szervezésből is. A felvonulást követő szüreti bál újjáélesztése, évenkénti megrendezése és jó hangulatú lebonyolítása a klub tagjainak, támogatóiknak, áldozatos munkájuknak köszönhető. A fogatok, lovasok nemcsak Ladánybenén vonulnak fel, hanem a környező települések (Lajosmizse, Táborfalva, Örkény, Kunbaracs, stb.) rendezvényein is képviselik falunkat. Ennek a bővülő kapcsolatrendszernek az eredménye az, hogy mind több más településről érkezett hajtó és lovas vesz részt a ladánybenei rendezvényeken.

Az ünnepi megjelenések mellett a klub tagjai támogatják az óvodát és az iskolát, a gyerekeket rendszeresen kocsikáztatják, bemutatva a tanyavilágot, így kapcsolva össze a lovaskocsizás élményét a természet és környezetünk megismerésével. Erre – igény szerint – vendégeknek is lehetőségük van. Természetesen nem hiányozhat a hagyományőrző tevékenységből az igazi falusi lakodalom sem, ezekben szintén szerepet vállalnak, mutatós kocsikkal, hagyományosan öltözött hajtókkal.

A sporttevékenység amatőr versenyeket és országos bajnokságokat egyaránt felölel. A klubnak jelen pillanatban tíz startengedélyes versenyző a tagja, ők országszerte egy-háromnapos versenyeken mérik össze tudásukat más klubok képviselőivel. Immár hatodik alkalommal kerül sor idén a Bene Kupa fogathajtó bajnokság megrendezésére helyben, mely bejegyzett pontszerző verseny. Ennek jelentősége rendkívül nagy, hiszen ezáltal településünk országosan ismertté válhat. A verseny, melyet a centenáriumi falunapi rendezvénysorozat keretében tartanak, sok más településről érkező érdeklődőt vonz ide, így növelve ismertségünket és lehetőséget teremtve új kapcsolatok kiépítésére.

Az amatőr fogathajtók jól szerepelnek mind a környékbeli versenyeken, mind országos megmérettetéseken. A 2008-as évben az amatőr versenyzők, valamint az „A” és „B” kategóriás hajtók is dicsekedhetnek első helyekkel, ez a korábbi évek teljesítményét is tükrözi. A klub tagjai és támogatóik összefogással, sok-sok munkával érték el jelenlegi eredményeiket, továbbra is ezen az úton kívánnak haladni.

Közérdekű adatok

Véletlenszerű kép

12.